در قسمت اول این مقاله، با تِک و لاتک آشنا شدیم. در این قسمت، مقایسهای بین سیستم حروفچینی لاتک و واژهپردازها، به ویژه واژهپرداز مایکروسافت ورد انجام میدهیم.
مزایای لاتک
در یک واژهپرداز، همانطور که متن خود را وارد میکنید، برنامه، بلافاصله متن شما را در صفحه قرار میدهد. به عبارت دیگر، هر آنچه که روی صفحه میبینید، همان است که آخر کار میگیرید. به این خاصیت واژهپردازها اصطلاحاً WYSIWYG میگویند که مخفف What You See Is What You Get است. این خاصیت، شاید در نگاه اول، مفید به نظر برسد؛ اما در حقیقت این طور نیست. یک کاربر واژهپرداز، هنگام وارد کردن متن خود، به جای فکر کردن به محتوای نوشته خود، مدام نگران ظاهر نوشته خود است و به این فکر میکند که آیا ظاهر فعلی نوشتهاش مناسب است یا خیر؛ اما در مقابل، در لاتک، کاربر در یک پنجره، متن خود را وارد میکند و در یک پنجره دیگر، خروجی خود را میبیند. به عبارت دیگر، محتوا و ظاهر نوشته، از هم جدا هستند. بنابراین، کاربر لاتک، فقط روی محتوای نوشته خود تمرکز میکند و ساخت خروجی آن را به لاتک میسپارد.
به عنوان مثال، یک کاربر متوسط واژهپرداز ورد برای شروع یک بخش جدید، معمولاً دو بار کلید اینتر را برای ایجاد مقداری فاصله عمودی میزند؛ عبارت مثلاً ۲.۱ مقدمه را وارد میکند؛ سپس آن را انتخاب میکند؛ اندازه فونتش را بزرگتر میکند؛ نوع فونتش را تغییر میدهد و در آخر، دو بار دیگر، کلید اینتر را میزند. اما یک کاربر معمولی لاتک، فقط نیاز دارد که دستور
\section{مقدمه}
را وارد کند؛ چون لاتک، خودش مفهوم این دستور را میداند و همه کارهای گفته شده را به طور خودکار انجام میدهد. پس، یک کاربر واژهپرداز، همان هنگام وارد کردن متن، آن را شکلدهی هم میکند. در حالی که کاربر لاتک، فقط متن را وارد میکند و بقیه کار را به لاتک میسپارد.
در نگاه اول، ممکن است حروفچینی یک نوشته ۱-۲ صفحهای با یک واژهپرداز راحتتر از لاتک به نظر برسد؛ اما بدون شک، حروفچینی یک نوشتهی ۱۰ صفحهای با یک واژهپرداز کار سختی خواهد بود؛ چون در یک نوشته بلند، مدام باید مراقب مثلاً فاصله بین بخشها و متنهای قبل و بعد از آنها باشید که در کل نوشته، یکسان باقی بماند. به علاوه، اگر در متن خود، قسمتهایی مانند «فهرست مطالب»، «فهرست اشکال»، «فهرست جداول»، «واژهنامه»، «نمایه»، «مراجع» و… هم داشته باشید، باید آنها را به صورت دستی وارد کنید که وارد کردن و بروز کردن آنها وقت زیادی میگیرد. در صورتی که در لاتک، همه این قسمتها به طور کاملاً خودکار ایجاد میشوند.
البته نباید این نکته را هم از قلم انداخت که ورد نیز امکانات مشابهی برای ایجاد این قسمتها دارد؛ اما یقیناً این اعمال در لاتک، راحتتر و سریعتر انجام میشود.
مساله مهم دیگر در مورد ورد این است که ورد بعضی مواقع، رفتاری غیرمنطقی و عجیب و غریب از خود نشان میدهد. به عنوان مثال، گاهی وقتها پیش میآید که بخواهید شکلی را انتهای صفحه قرار بدهید؛ اما با وجود اینکه فضای کافی هم برای قرار دادن آن شکل وجود دارد، ورد اجازه این کار را به شما نمیدهد یا مثلاً در سندی که پر از شکل و جدول است، بعد از اینکه همه چیز را مرتب و شکلها و جدولها را سر جای خود قرار میدهید، مجبور میشوید جملهای را به جایی اضافه یا کم کنید. اما ناگهان متوجه میشوید که یکی از شکلها بدون اجازه شما جای خود را عوض میکند و با جابجا شدن جای این شکل، میبینید که جای همه شکلها و جدولها تا آخر سند، تغییر میکند و چارهای ندارید جر اینکه دوباره جای همه آنها را مرتب کنید. در مقابل، در لاتک چون به طور منطقی و هوشمندانهای نوشته و برنامهریزی شده است، با این گونه مشکلات روبرو نمیشوید. در لاتک، با اینکه بسیاری از کارها به طور خودکار انجام میشود، میتوانید روی تمام قسمتهای سند خود از جمله محل قرار گرفتن شکلها و جدولها، کنترل کامل داشته باشید. به عبارت دیگر، چون در لاتک، شکلها و جدولها را با دستورات خاصی وارد میکنید، شکلها و جدولها همیشه همان جایی که شما دستور دادهاید، میمانند.
مشکل دیگری که معمولاً در واژهپرداز ورد، هنگام کار با سندهای پر از شکل و جدول با آن مواجه میشوید، پیغام اتمام حافظه از جانب ورد است. در این حالت، برنامه قفل میکند و یا به جای فرمولها، خطوط صلیبیشکل قرمز رنگی به نمایش در میآیند. در این حالت، تنها راهحل این است که سند خود را به تکههای کوچکتر تقسیم کنید که این خود باعث میشود مجبور شوید بعضی از شمارهگذاریهایی که در سند وجود دارند را به طور دستی انجام دهید.
در قسمتهای بعدی، مزیتهای دیگر لاتک نسبت به مایکروسافت ورد را بیان میکنیم.
منابع: +، + و +
لینک ثابت: https://panevis.ir/?p=109

سلام
به نظر من نوشتن اسناد فارسی با Word برای کسانی که وقت کافی برای یادگیری لاتک ندارند بسیار بی دردسرتر است.
متاسفانه بسیاری از استفاده کنندگان Word از امکانات مهم آن برای اتوماسیون شماره گذاری سر فصلها و تیترها، مراجع، فهرست موضوعات، اشکال و جداول، فرمولها، واردکردن فرمولهای ریاضی و حروف یونانی با دستورات مشابه لاتک و غیره آشنایی ندارند.
در واقع عدم استفاده ی صحیح از امکانات Word به خاطر سادگی کار با آن است. این در حالی است که شما در لاتک مجبور به یادگیری تمامی این موارد برای گرفتن خروجی صحیح هستید.
گاهی اوقات برای گرفتن خروجی صحیح در لاتک باید انقدر وقت بگذاریم که واقعا برای بسیاری از افراد یادگیری آن بی ارزش میشود.
برای هرچیزی باید بهایش رو پرداخت. البته این رو بگم این وقت گذاشتنی که شما میفرمائید اگه در اول کار برای یادگیری صورت بگیره خیلی بهتر از اینه که حین کار دائم بخواید چیزی رو تست کنید. در ضمن لاتک یک فرمت استاندارد در تمام مجامع هست. شاید خیلی چیزهایی که شما میفرمائید برای اینه که شما بخواید از این فرمتها خارج بشید.
انجام تغییرات عمده در ساختار سند، نیازمند دانش بالایی است!
بله! برای مثال زمانیکه شما میخواهید یک کتاب را با لاتک صفحهآرایی کنید نیازمند انبوهی از دستورات و کدها میباشید که بسیار زمانبر و خستهکننده است. زیرا حالت پیشفرض نرمافزار با قالب ناشر بسیار متفاوت است و شما باید تغییرات عمدهای در آن اعمال کنید که هریک از این تغییرات دارای دستورات پیچیده و طولانی میباشند.
لاتک بسیار جذاب ولی در عینحال خستهکننده و طاقتفرساست.
یه اصطلاح معروفی هست که میگه: کسانی که اولین بار با لاتکس کار میکنند میگن دیگه هیچوقت سراغ لاتکس نمیرم ولی بعد اینکه کارشون رو با لاتکس تموم کردن میگن دیگه هیچوقت رهاش نمیکنم.
به نظر من تنها مزیتی که کافیه تا لتک رو به ورد برتری بده open source بودنشه
متاسفانه به دلیل رعایت نشدن قوانین کپی رایت در ایران دانش آموزا و دانشجوها از اول آشنایی با کامپیوتر فقط با ویندوز و محصولات مایکروسافت آشنا میشن و کار میکنند و بهشون جوری عادت میکنند که اینطور در برابر تغییرات یا استفاده از نرم افزارهای برتری که همگی open source هم هستند مقاومت میکنند! درواقع رعایت نشدن این قانون اولین و بدترین ضربه رو به خود ما میزنه و باعث عقب افتادگی میشه همونطور که کاملا مشخصه.
شما لطفا برید یه دوره microsoft office word رو بگذرونید
چون ظاهرا هیچ چیز ازش نمیدونید، شما با این نرم افزارها باید کد نویسی یاد بگیرید که یک مشکل بزرگ هستش
اگر کد رو اشتباه وارد بکنید مثل سایر زبان های برنامه نویسی می بایست debug بشه، انجتمش خیلی طول می کشه.
اما واژه پردازها ظهور کردند تا این مشکلات و شبیه اینها رو از سر راه بردارند.
به نظر بنده اگر کار با واژه پردازها رو به در سطح مورد نیازمون یاد بگیریم، دیگه اصلا نیازی به این داستانها نیست.
درکل ممنونم
اما جدا یه دوره واژه پرداز بگذورین لازمه براتون.
شما کاملاً درست میفرمایید!