در قسمتهای دوم و سوم این مقاله، با بعضی از مزایای لاتک نسبت به ورد آشنا شدیم. شاید با دیدن این مزیتها، این سوال به ذهنتان خطور کرده باشد که آیا میتوان از این همه امکانات، برای حروفچینی متنهای فارسی هم استفاده کرد. خوشبختانه، جواب مثبت است.
پیدایش زیپرشین
در ایران، از سال ۱۳۷۰ تاکنون، تلاشهای زیادی توسط افراد و گروههای مختلف صورت گرفته است تا به رویای نوشتن فارسی با لاتک، جامه عمل بپوشانند. حاصل این تلاشها، تولید نرمافزارهایی مانند ریاضینگار، تکپارسی، فارسیتک و ایرانتک بوده که هر کدام از آنها به نوبه خود دارای معایبی مانند عدم پشتیبانی از یونیکد، عدم امکان استفاده از قلمهای موجود بر روی کامپیوتر، عدم داشتن قابلیت بریدن و چسباندن متن، کیفیت پایین خروجی، عدم بروزرسانی و پشتیبانی فعال، داشتن باگهای متعدد و… بودهاند.
در سال ۱۳۸۶، مصطفی واحدی، دانشجوی وقت دکترای کامپیوتر در دانشگاه یوترِت هلند، تلاشهایی را به منظور حروفچینی فارسی در LaTeX2e شروع کرد و برای این کار، بستهای به نام فارسیزیتکFarsiXeTeX) ) نوشت. بعدها در بهار ۱۳۸۷، مهدی امیدعلی، استادیار وقت دانشگاه شاهد، کار توسعه این بسته را ادامه داد و همچنین، کار ترجمه یک راهنمای فارسی برای لاتک را نیز آغاز کرد.
در اواخر بهار ۱۳۸۷، وفا خلیقی، دانشجوی وقت دکترای ریاضی در دانشگاه مککواری استرالیا، ماکروهای فارسیزیتک را مورد بازنویسی قرار داد و در اوایل تابستان ۱۳۸۷، آن را به عنوان یک بسته و با نام زیپرشین در شبکه جامع آرشیو تک (The Comprehensive TeX Archive Network) که به اختصار، CTAN نوشته میشود، منتشر کرد. بعد از آن، پیشنهادهایی برای رفع باگهای زیپرشین ارایه شد و در نهایت، زیپرشین در بیستمین سمینار جبر ایران در سال ۱۳۸۸، رسماً به جامعه ریاضی ایران معرفی شد.
زیپرشین تاکنون بیش از ۱۰۰۰ بار مورد بازبینی و اصلاح قرار گرفته و به حالتی پایدار رسیده است. پس از انتشار زیپرشین، افراد دیگری نیز به کمک این پروژه آمدند و گروه پارسیلاتک را تشکیل دادند و بیشتر از گذشته روی ساخت و پشتیبانی از ابزارهای حروفچینی فارسی با لاتک، متمرکز شدند.
این گروه همچنین، سایت پارسیلاتک، ویکی پارسیلاتک و تالار گفتگوی پارسیلاتک را به منظور کمک به کاربران فارسیزبان در استفاده از زیپرشین و دیگر ابزارهای مرتبط با آن راهاندازی کردند. با راهاندازی این سایتها، استفاده از زیپرشین بیشتر از قبل، گسترش پیدا کرد به طوری که تا لحظه نوشتن این پست، بیشتر از ۲۰۰۰۰ پرسش و پاسخ بین کاربران، رد و بدل شده است.
علاوه بر آن، تاکنون کارگاههای آموزشی مختلفی توسط اعضای گروه برای معرفی زیپرشین در دانشگاههای مختلف برگزار شده است که از آن جمله میتوان به کارگاههایی در ۴۲ومین کنفرانس ریاضی ایران، هفتمین کنفرانس پردازش تصویر و بینایی ایران و ۲۲ومین سمینار جبر ایران اشاره کرد.
نکته قابل توجهی که نباید فراموش شود، این است که از آنجایی که زیپرشین، یک توزیع فارسی شده لاتک است، لذا مزیتهایی که در قسمتهای دوم و سوم بیان شد، در مورد زیپرشین نیز صادق است.
در نوشتههای بعدی «پانویس»، با چگونگی نصب و استفاده از زیپرشین آشنا میشویم.
منبع: +
لینک ثابت: https://panevis.ir/?p=238

سلام .این نرم افزار فقط برای متون ریاضی مفیده یا اینکه برای متون عادی هم بهتره از این نرم افزار استفاده بشه؟؟؟
برای همه نوع متنی عالی کار میکنه.
نمونهکتابهایی که تا حالا با زیپرشین آماده کردم رو میتونید توی این لینک ببینین.
سلام اقای دامن افشان. وقتتون بخیر.
من با برنامه زیپرشین کار کردم ولی در حد یه آماتور. واسه تایپ چند خط فرمول که از هم نتیجه میشن و زیر همه دیگه نوشتم از دستور eqnarray استفاده میکنم در ظاهر مشکلی نیست ولی وقتی میخام فقط سطر اخر شماره بخوره واسه begin ستاره میذارم ولی برای end ستاره نمیذارم اینطوری اخرین سطر شماره میخورد ولی واسه اجرا بهم ارور میده. دستور دیگه ای هست که بتونم جانشین این دستور بکنم و بهم ارور نده
اصلاً از ستاره استفاده نکنید. بجاش هر خطی که میخواید شماره نخوره، از دستور \nonumber استفاده کنید.
بیفایده؟!!!
نه متأسفانه کار نکردم با تک. ولی بنظرم باید برنامه قویای باشه.
اما در مورد کتاب؛ من عرض کردم یک صفحه برای اثبات قدرت و سرعت فوقالعادۀ ورد بدم خدمتتون. وگرنه بنده صفحهبندی رو خیلی وقته گذاشتم کنار و فعلا مشغولیات دیگهای دارم.
نکته: فکرش رو اصلا نمیکردم یه روز از گاوی مثل بیلگیتس دفاع کنم. اون هم در مقابل تولیدات محترم اپنسورس. ولی حقیقت رو نمیشه کتمان کرد. نظر به شدت بدی نسبت به بیلگیتس دارم ولی فعلا ورد2015 برترین ویرایشگر متنه. معتقدم اگه یه فرد باسواد (مثلا یه نخبه ایرانی) جای بیل بود الان ده سال از سن ویندوز ده میگذشت. همینطور آفیس.
گفتم «بیفایده» چون حس کردم با تک کار نکردید. زمانی میتونید از ورد دفاع کنید که قدرت تک رو هم دیده باشید.
دقت داشته باشید که کتاب فقط یک صفحه نیست که شما اون رو تایپ کنید. یک کتاب بخشهای مختلفی داره که به همهشون باید توجه داشت و همهشون رو به خوبی کنار هم چید.
راستی من میتونم یه شماره تماس از شما داشته باشم؟ چند تا سوال خیلی ساده ورد دارم که اگه اجازه بدید، ازتون بپرسم. ممنون میشم اگر شماره تماستون رو برام بفرستید: vdamanafshan روی جیمیل.
سلام
شما فرض کن من تا حالا ریاضی نزدم. خواهش میکنم یک صفحه با مجمعی از تمام مشکلات و سختترین قوانین نگارشی ناشر را برام ایمیل کنید تا (سر فرصت) بزنم بدم خدمت شما.
4. اولا در ایران پولی بابت نرم افزار پرداخت نمیکنید. ثانیا شما نمیتونی بگی مایا چون پولیه بَده و بلندر که رایگانه خوبه.
5. قبول دارم! (لعنت بر مایکروسافت که هم ویندوزش n سال طول کشید نرمال شه و هم وردش. البته این پیشرفتش هم مدیون رقبایی مثل تک و ایندیزاین و غیره است.)
6. نه کامپیتر نفتی و نه ابرکامپیوتر
10. منظور من از صفحهبندی، بالاترین کیفیت دنیا و رعایت تمام قوانین ناشر (98%) است.
یادمه اون اوائل خیلی از ناشرا شرطشون فقط زرنگار بود و هرچی واسشون توضیح میدادی که بابا …، تو کتشون نمیرفت.
کلا خوشحالم که اون همه انتقاد به ورد خلاصه شد در فرمول
ایشالا برای کتاب بعدی حتماً مزاحم میشم.
ببینید بحث فقط سر انجام شدن در ورد نیست. زمان انجام و راحتی این کار رو هم در نظر بگیرید.
در ضمن هنوز هم اون انتقادها رو دارم؛ ولی دیدم بحث کردن بیفایدهس.
راستی شما تا حالا با لاتک کار کردید؟
سلام برادر
من یه کاربر متوسط ورد هستم. شما یه کاربر حرفهایه لاتک؛
میخوای یه فایل کتاب پر از عکس و جدول و هدینگ و سکشن و فرمول و شیپ را بذاریم وسط، ببینیم کی زودتر صفحهبندی میکنه؟!! (کاری هم به ماکرو و vb نداریم.)
حتی با ایندیزاین که ضعیفتر از ورده، حاضرم با شما و تک مسابقه بدم!
اون اشکالاتی که توی این چهار تا مقاله به ورد وارد کردید تقریبا همش بیاساس بود.
تنها زودتر صفحهآرایی کردن ملاک نیست؛ کیفیتش و رعایت اصولش هم مهمه.
چند وقت پیش کتابی داشتم که ناشر اصرار میکرد حتماً باید با ورد نوشته و صفحهآرایی بشه. ای کاش زودتر شما رو میشناختم تا زحمتش رو میدادم به شما.
راستی میشه بگید کدوم اشکالات به ورد بیاساس بود؟ شاید واقعاً من اشتباه کنم.
سلام
فرمودین:
1.ورد «به هیچ وجه، در نوشتههای بلند، انتظارات یک حروفچین حرفهای را برآورده نمیکند»!!
عرض میشود: پیچیدگی یک متن به بلندی سند نیست بلکه به اشکال و جداول و فرمولها و تعداد سکشنهاست. چه بسا یه سند 5 صفحهای بسیار پیچیدهتر و سنگینتر از یه متن 300صفحهای باشه. بعد اینکه این ادعا اصلا درست نیست و ورد به راحتی انتظارات رو برآورده کرده.
2.«کاربر متوسط ورد برای ایجاد یک بخش، مراحل زیادی را دنبال میکند تا به نتیجه دلخواهش برسد. از طرفی اگر بعدها بخواهد مثلاً عنوان بخشها را وسطچین کند یا شمارهگذاری آنها را بردارد، مجبور است که تمام سند را مرور کند و این تغییرات را یکی یکی روی بخشها اعمال کند.»!!
عرض میشود: ایجاد «بخش» در ورد، در کسری از ثانیه صورت میگیره. عنوان بخشها هم حتی اگر هزار تا عنوان در کل سند داشته باشید، فقط و فقط با یک کلیک بصورت اتوماتیک، اصلاح میشود.
3.«در خروجی نرمافزار ورد، بعضی از خطها دارای تعداد کمی کلمه و بعضی دیگر دارای تعداد بیشتری کلمه هستند.»
عرض میشود: این رو اولین باره که میشنوم. البته شاید یکی دو تا کلمه تفاوت کنه ولی اصلا به چشم نمیاد و تا نشمری متوجه نمیشی.
4.«اگر با ورد کار کنید، باید هر چند وقت یکبار، نرمافزار خود را ارتقا دهید تا قادر باشید فایلهایی که برای شما فرستاده میشود را باز کرده و بخوانید.»
عرض میشود: اینکه اصلا اشکال نیست. خب شما با مایا هم که کار کنی برای باز کردن فایلهای جدید باید نسخه رو ارتقا بدی و همه نرم افزارها تقریبا همینطوره.
5.«اگر در ورد، جدول رسم کنید و بخواهید آن را به پیدیاف تبدیل کنید، متوجه میشوید که گاهی بعد از تبدیل، ساختار جدولها کمی به هم میریزد؛»
عرض میشود: بنده چنین چیزی ندیدم. اگر هم باشه خیلی به ندرته و سریعا قابل اصلاحه.
6.«فضایی که یک سند ورد اشغال میکند، به طور میانگین، ۱۰ برابر بیشتر از یک سند لاتک مشابه است.» یا فرمودین: «پیغام اتمام حافظه از جانب ورد» مشاهده میشه.
عرض میشود خب دم لاتک گرم. البته کسی از شما انتظار نداره که با کامیپوترهای نفتی، یک سند سنگین ورد رو ببندی.
7.فرمودین: «یک کاربر متوسط واژهپرداز ورد برای شروع یک بخش جدید، معمولاً دو بار کلید اینتر را برای ایجاد مقداری فاصله عمودی میزند؛ عبارت مثلاً ۲.۱ مقدمه را وارد میکند؛ سپس آن را انتخاب میکند؛ اندازه فونتش را بزرگتر میکند؛ نوع فونتش را تغییر میدهد و در آخر، دو بار دیگر، کلید اینتر را میزند. اما یک کاربر معمولی لاتک، فقط نیاز دارد که دستور \section{مقدمه} را وارد کند؛ چون لاتک، خودش مفهوم این دستور را میداند و همه کارهای گفته شده را به طور خودکار انجام میدهد.»
عرض میشود: اصلا و ابدا اینطور نیست و یک کاربر حرفهای ورد، هیچ وقت به صورت دستی، هیچ فرمتی رو اعمال نمیکنه مگه تک و توک و آن هم در آخر کار. استایلها در ورد خدایی میکنن و هرکس با استایل در ورد کار نکند اصلا کاربر ورد نیست بلکه یه رهگذره!
8.«بدون شک، حروفچینی یک نوشتهی ۱۰ صفحهای با یک واژهپرداز کار سختی خواهد بود؛ چون در یک نوشته بلند، مدام باید مراقب مثلاً فاصله بین بخشها و متنهای قبل و بعد از آنها باشید که در کل نوشته، یکسان باقی بماند. به علاوه، اگر در متن خود، قسمتهایی مانند «فهرست مطالب»، «فهرست اشکال»، «فهرست جداول»، «واژهنامه»، «نمایه»، «مراجع» و… هم داشته باشید، باید آنها را به صورت دستی وارد کنید که وارد کردن و بروز کردن آنها وقت زیادی میگیرد.»
عرض میشود بله درست میفرمایید که این فهرستها دستی وارد میشوند ولی بدانید که شاید سه ثانیه هم طول نکشد و بروز کردن آنها فقط یک ثانیه طول میکشد. و اصلا میشه به نرمافزار بگی خودش آپدیت کند. در ضمن فاصله بین بخشها و بریکها همیشه ثابت است.
9.«گاهی وقتها پیش میآید که بخواهید شکلی را انتهای صفحه قرار بدهید؛ اما با وجود اینکه فضای کافی هم برای قرار دادن آن شکل وجود دارد، ورد اجازه این کار را به شما نمیدهد یا مثلاً در سندی که پر از شکل و جدول است، بعد از اینکه همه چیز را مرتب و شکلها و جدولها را سر جای خود قرار میدهید، مجبور میشوید جملهای را به جایی اضافه یا کم کنید. اما ناگهان متوجه میشوید که یکی از شکلها بدون اجازه شما جای خود را عوض میکند و با جابجا شدن جای این شکل، میبینید که جای همه شکلها و جدولها تا آخر سند، تغییر میکند و چارهای ندارید جر اینکه دوباره جای همه آنها را مرتب کنید.»
عرض میشود: این حرکت ناخواستۀ اشکال بدلیل استایلدهیه بد کاربر به آنهاست و اگر درست استایل بدی هیچ موقع از سر جاش حرکت نمیکنه. همینطور اگر هم خواستید شکلی را در هر کجای صفحه قرار بدید کافیه تکسترپش رو اصلاح کنی و بعد هر بلایی که میخوای سرش میتونی بیاری. و این جدای از ترفندهای دیگه است.
10.در لاتک «انجام تغییرات عمده در ساختار سند، نیازمند دانش بالایی است.» و «یادگیری لاتک، کمی مشکل است.»
عرض میشود: بنده دیگه حرفی ندارم!! چرا که صفحهبندی رو در حدی نمیدونم که بخوای به اندازه یادگیری یه زبون برنامهنویسی براش وقت بگذاری و خودت رو اذیت کنی. هر کاری شأنی داره و نیاز نیست که صفحهبندان محترم بازار برن خودشون رو عذاب بدن و واسه یه لقمه نون سادۀ یه میلیونی، برن کدنویسی یاد بگیرن. بنظرم همین ورد و ایندیزاین کفایت میکنه. خصوصا که یادگیری محیطهای ویژال برای همه راحتتره.
البته همۀ اینها باعث نمیشه که ما چاکر شما لاتکیا نباشیم آقا وحید گل!
از توضیحاتی که دادید، ممنونم؛ اما شما تا حالا چند صفحه از یک کتاب ریاضی رو با ورد تایپ کردید؟ منظورم از کتاب اینه که همه شیوهنامه نگارشی ناشر رو رعایت کنید. این کاش کتابی که چند وقت پیش مجبور شدم دو فصلش رو بدم با ورد برام بنویسن، رو به شما میدادم تا شما برام تایپ میکردید.
۴. به نظر شما این اشکال نیست که هر چند وقت یکبار باید پول بدی و نسخه جدید نرمافزار رو بخری یا آپگریت کنی تا بتونی فایلهای قدیمی «خودت» رو باهاش باز و ویرایش کنی؟
۵. از کسانی که با وردهای قبل از ۲۰۰۷ کتاب و پایاننامه نوشتن بپرسید ببینید این مشکل شایع بوده یا نه.
۶. همه که ابرکامپیوتر ندارن.
۱۰. تعریف شما از صفحهبندی چیه؟ تعریف من از صفحهبندی، چیزی شبیه استانداردها و کتابهای ناشرانی مثل اشپرینگر، آکسفورد، شیکاگو و… هستش. میتونید چند صفحه از یک کتاب ریاضیای رو که با ورد تایپ کردید، برام بفرستید؟
اصلاً یه سوال: چرا بعضی از ناشران و ژورنالها، کتابها و مقالات نویسندگان رو فقط با فرمت لاتک قبول میکنن؟ آیا توی اون کشور، ورد وجود نداره؟
باسلام. باتشكر از اطلاعات مفيدي كه در اختيار ما قرار ميدهيد.
آيا دليل خاصي دارد كه در خود متن مقالات از لاتك استفاده نمي فرماييد? باتشكر.
خواهش میکنم؛ فقط منظورتون از «خود متن مقالات» اینه که توی پستهای وبلاگ از لاتک استفاده کنم؟ اگر جواب مثبته، باید بگم که چون تا حالا زیاد از عبارتهای ریاضی توی پستهای وبلاگ استفاده نکردم، به این فکر نیفتادم.
سلام
امکانش هست یه نرم افزار رسم اشکال هندسی با امکان نام گذاری رئوس در حد حروف یونانی (مشابه لاتک) و رسم تمام جزئیات هندسی معرفی کنین که خروجی eps هم بشود از آن گرفت؟ (در واقع یه نرم افزار همه چی تموم به لحاظ رسم اشکال زیبای هندسی)
پ. ن: رسم با بسته Tikz و بسته های احیانا مشابه برای من شخصا بسیار دشوار است، چون کار کردن با این بسته ها زمان زیادی را برای رسم یک شکل ساده تلف می کند.
با اینکه سیستم دیگهای به غیر از لاتک رو پیشنهاد نمیکنم، اما میتونید نگاهی به نرمافزار geogebra بندازید که خروجی tikz هم بهتون میده.
با پاراگراف دومتون موافق نیستم. شاید در شکل اول این طور باشه؛ اما در شکلهای بعدی، کارتون خیلی سادهتر میشه.
سلام، ميخواستم بپرسم در مورد اين لاتك و زي پرشين يه ويدئوي آموزشي نيست كه آدم ببينه چيه؟ چون من اولين بار به صورت اتفاقي اينا رو ديدم و خيلي مشتاقم ببينم چي هستن؟ و اينك من از كجا ميتونم اين برنامه ها رو دانلود كنم؟
برچسب تِک رو اگه دنبال کنید، در مورد نحوه دانلود و نصبش هم صحبت کردم. برای فیلم آموزشی به زبان فارسی هم میتونید این صفحه رو ببینید:
http://wp.kntu.ac.ir/ftorabi/onlinecourses.html
سلام
قسمت پنجم کی منتشر خواهد شد؟
از قسمت چهارم به بعد، هر پست، اسم مخصوص به خودش رو داره. در واقع همه پستهای مرتبط رو میتونید از طریق تگ تِک از جدید به قدیم دنبال کنید.
با سلام و احترام خدمت دکتر دامن افشان
در نوشته ای قصد ایجاد تبصره هایی را داشتم، به همین خاطر دستوری به شکل
\newtheorem{proposition}[definition]{تبصره}
را در ابتدای فایل تک ایجاد کرده ام، اما نحوه شماره گذاری در داخل متن به صورت زیر است: تبصره 1.1، تبصره 1.2 و به همین ترتیب، چطور می توان کاری کرد که این شماره گذاری شامل فصل نشود یعنی به شکل تبصره 1، تبصره 2 و به همین ترتیب باشد؟ ممنون
قبل از دستورهای مربوط به تعریف قضایا و مثالها و تبصرهها، یک شمارنده به اسم mycoun به صورت زیر تعریف کنید:
حالا فقط کافیه دستور مربوط به تعریف تبصره رو به این صورت تغییر بدید. در واقع با این کار، دیگه از شمارنده mucounی که تعرفی کردیم، استفاده میشه:
با سلام و عرض ادب
در قالب پایان نامه شما مربوط به دانشگاه تبریز، دستور \subsubsection شماره گذاری نمی کند قسمت مربوطه را، علت چیست؟ و چگونه میتوان کاری کرد که یک زیرزیرقسمت ایجاد بشود؟
ممنون
دستورهای زیر رو در آخر فایل commands.tex قرار بدید:
با سلام
جناب دامن افشان، آیا در محیط تصاویر \begin figure می توان اشکال را جابه جا نمود؟ من می خواهم یک شکل را به اندازه چند میلیمتر بالاتر ببرم ولی نمی دانم با چه دستوری این امر میسر است؟
ممنون از سایت و زحمات شما
تمام شکلها رو میخواید بالاتر ببرید یا فقط یه شکل خاص رو؟
فقط یک شکل خاص رو
عنوان شکل رو هم میخواید همراه با خود شکل بالا ببرید؟
عنوان خیلی مسئله ای نداره البته، خود شکل مهم هست بیشتر
به صورت زیر میتونید عمل کنید:
جناب آقای دامن افشان
با سلام و عرض ادب
چطور می توان در قالب پایان نامه شما (دانشگاه تبریز)، عبارت “لیست تصاویر” را به “فهرست تصاویر” تغییر داد؟ در واقع لیست واژه ای انگلیسی بوده و به کارگیری آن در پایان نامه فارسی شاید چندان مناسب نباشد. من در فایل cls. هم نگاهی انداختم ولی متاسفانه راه به جایی نبردم چرا که با دستورات تک آشنایی ندارم. ممنون می شوم راهنمایی کنید.
سلام. دستور زیر رو توی فایل commands.tex بعد از فراخوانی بسته زیپرشین قرار بدید:
راستی «تصاویر» هم یه واژه بیگانه هستش. بهتر نیست از «نگاره» استفاده کنیم؟
آقای دامن افشان
با سلام و احترام
میشه یک قلم ریاضی فارسی معرفی کنید که ممیزها را به صورت ” / ” نمایش دهد و در عین حال صفرها را نیز به درستی و زیبایی نشان دهد؟ به نظر شما بهترین قلم برای اعداد و ارقام ریاضی (فارسی) چیست؟ ممنون
انتخاب فونت تا حد زیادی به سلیقه افراد بستگی داره؛ پس چیزی به اسم «بهترین فونت» وجود نداره؛ اما خیلیها از فونت XB Yas استفاده میکنند.
من خودم از یه فونت اختصاصی استفاده میکنم.
سلام آقای دامن افشان
چطور می شود در یک نوشتار فارسی، خود واژه Xepersian را به صورت غیررسمی آن یعنی با E برعکس نوشت؟
همین پرسش در مورد واژه LaTeX نیز برقرار است – باتشکر
اینجوری:
سلام خسته نباشید من موضوع پایان نامه کاردانی ام لاتکس هست حس می کنم برنامه ای جالب هست فقط نمی دونم چه جور باید شروع کنم ؟؟
از راهنمای نصب لاتک و زیپرشین شروع کنید و بعد بقیه نوشتهها رو دنبال کنید.
سلام
دقیقا حرف شما درست است مجلات ریاضی از این نرم افزار استفاده می کنند. حتی این نرم افزار برای ناشران کارآیی بالایی دارد و اغلب ناشرانی که من می شناسم از این نرم افزار استفاده می کنند. اما همانطور که گفتم مسئله استفاده کاربر عادی است که یادگیری دستورهای لاتک معمولا برای آنها سخت است.
موفق باشید
سلام
با تشکر از مطالب مفیدتان. به عنوان مدیر داخلی یک مجله علمی-پژوهشی مدت زمان زیادی با ورد کار کرده و قلق های آن را می دانم. البته مدتی است از برنامه لاتک نیز استفاده می کنم. اما چند مشکل اساسی و مهم وجود دارد. اول اینکه یادگیری آن بسیار مشکل و وقت گیر است (توضیح اضافی نمی دهم چون قاعدتاً خودتان موارد مختلف آن را می دانید). دوم اینکه جابجا شدن از فارسی به لاتین مشکل است. سوم اینکه هنوز بسیاری از مجلات مقالات ورد می خواهند و این برنامه فایل doc نمی دهد بنابراین خیلی جاها نمی توان از آن استفاده کرد. و موارد متعدد دیگر که اینجا جای بحث ندارد. به همین خاطر فکر می کنم به سادگی این برنامه جا نیافتد و مورد استفاده کاربرهای معمولی و عادی قرار نگیرد.
سلام.
حرفهای شما تا حدودی درست است؛ اما تقریباً هیچ مجله ریاضیای، حتی مجلههای داخلی، مقاله با فرمت ورد قبول نمیکنند.
سلام
واقعا ممنونم
مطالب فوق العاده ای نوشتید
واقعا حیفم اومد کامنت نذارم
امیدوارم همچنان ادامه بدید و موفق باشید
سلام وخسته نباشید
از اینکه زحمت کشیدید واین اطلاعت مفید را در اختیار دیگران قرار دادید بسیار بسیار تشکر می کنم من خیلی وقت نیست که با این نر افزار آشنا شدم .یاد گیریش خیلی وقت می بره وتا حدودی هم خلاقیت می خواهد.البته من اطلاعاتم خیلی کم است ولی جابجا شدن از زبان فارسی به لاتین وبر عکس توی این برنامه احساس می کنم آدم را اذیت می کند.
سلام استاد.خسته نباشید. واقعا وبسایت جالب و پرمحتوایی دارید!
اگه تونستید لینک زِِِِی پرشین رو برای دانلود قرار بدید.خیلی ممنون
سلام
ممنونم.
نوشته راهنمای نصب لاتک و زیپرشین رو ببینید.
سلام
تشکر میکنم از زحمات شما با اینکه مشقله کاری زیادی دارید این راهنمایی ها رو مینویسید
چند درخواست داشتم
-اگر ممکنه پستی در مورد چگونگی موفقیت در تحصیل از جمله رشته ریاضی برای ما بنویسید خیلی دوست دارم نظر شما رو بدونم
-میخواهم بدونم نظر شما در رابطه با اینکه چه تفاوت هایی بین دانشجویان خوب ما که در دانشگاه های خوبمان درس میخوانند با دانشجویان دیگر کشور ها در چیست ؟ بخصوص در علوم پایه چگونه آنها دانشمندان تراز اول و ما پشت سر آنها قرار میگیریم
خیلی ممنونم
سلام
– متاسفانه از امروز، تدریس ترم تابستانیام شروع شده و چون خیلی فشرده هست، شاید نتونم به این زودی، در این رابطه، پستی بنویسم.
– این سوالها رو باید پیشکسوتها و بزرگترها جواب بدهند. من خودم رو در حدی نمیبینم که در این مورد، اظهار نظر کنم؛ اما خیلی دوست دارم روزی از یکی از استادان پیشکسوت دعوت کنم تا در قالب یک پست مهمان، در این مورد، برایمان بنویسند.
ممنون از دیدگاهتون.
جناب آقای دامنافشان
آقای دامنافشان
با سلام
کار زیبایی را در مورد tex طی چهار قسمت ارائه نمودهاید که جای تقدیر و تشکر دارد. واقعا زحمت کشیدهاید. بنده با این که قبلا اطلاعاتی راجع به Tex داشتم از آنها بهره بردم.
اما من چهار قسمت را دوبار خواندهام و متوجه نشدهام تا انتها چه هدفی دنبال خواهد شد. به عبارت دیگر افق خاصی ترسیم نشده است و یا شاید هم بنده نتوانستم استنباط درستی داشته باشم.
1) معرفی کلی Tex و قابلیتهای آن و احیانا مقایسه آن با word
2) ارایه مطالبی مکمل تالار پارسی لاتک
3) آموزش Tex به تفصیل
4) تعداد قسمتهای مد نظر قابل پیشبینی است؟
5) طرح تفصیلی کار و ادامه آن منوط به بازخورد خوانندگان است؟
باری کار زیبایی است، امید است که توفیق رفیق راهتان باشد.
سلام آقای دکتر
ممنونم؛ شما لطف دارید.
من در ابتدا خواستم این مقالات رو در سایت پارسیلاتک قرار بدم؛ اما چون هر کسی که به سایت و تالار پارسیلاتک میآید، از قبل، کمی با لاتک و زیپرشین آشنایی دارد، انتشار این مقالات در آنجا، به نظر من، کمکی به گسترش استفاده از لاتک و زیپرشین نمیکرد. بنابراین، چون این وبلاگ، مخاطبان عام دارد، تصمیم گرفتم مقالات رو در اینجا منتشر کنم و فکر میکنم با استقبال هم روبرو شده است؛ چون طبق آمارگیر وبلاگ، این مقالات، جزو پربازدیدترین نوشتههای وبلاگ هستند.
۴- خیر؛ قابل پیشبینی نیست. حالا حالاها ادامه دارد.
۵- خیر. این وبلاگ، فعلاً نوپا است و طبعاً هنوز خوانندگان بالایی ندارد؛ اما با این وجود، من به کارم ادامه میدهم؛ در نظر دارم دسته حروفچینی و صفحهآرایی رو به یک منبع جامع برای حروفچینی و صفحهآرایی حرفهای با زیپرشین تبدیل کنم. البته در این راه، به کمک اساتید بزرگواری مثل شما برای معرفی بیشتر این وبلاگ نیاز دارم.
به طور کلی، سعی دارم که با ارایه اینگونه مقالات، نه تنها دانشجویان ریاضی و فنی، بلکه تمام رشتههای دانشگاهی رو با دنیای لاتک و زیپرشین آشنا کنم.
بدون شک، هر گونه دیدگاه، پیشنهاد یا انتقاد دیگری از جانب شما و دیگر کاربران عزیز، راهگشای من خواهد بود.
پ.ن: تا به حال، به نظرم به سوال «آیا وقت آن نرسیده که با واژهپردازها خداحافظی کنیم؟» جواب داده شده است. قسمتهای دیگر، شاید اسمشان اختصاصی باشد.
سلام
مقالات شما من را با واقعیت تک و لاتک و . . . آشنا کرد . نگارشتون هم خوب بود . منتظر مقالات بعدی شما هستم
سلام. از این بابت خوشحالم. در یکی دو روز آینده قسمت بعدی رو هم منتشر میکنم. پیشنهاد میکنم برای باخبر شدن از انتشار قسمت بعدی، از اشتراک ایمیلی نوشتههای وبلاگ «پانویس» که در سمت چپ و بالای صفحه قرار داره، استفاده کنید.
با سلام و تشکر
بی صبرانه منتظر قسمت های بعدی هستم