اگر به تازگی به جمع خوانندگان این وبلاگ پیوستهاید، لازم است ابتدا پیشنیازهای زیر را بخوانید:
- آیا وقت آن نرسیده که با واژهپردازها خداحافظی کنیم؟ (قسمت اول)
- آیا وقت آن نرسیده که با واژهپردازها خداحافظی کنیم؟ (قسمت دوم)
- آیا وقت آن نرسیده که با واژهپردازها خداحافظی کنیم؟ (قسمت سوم)
- آیا وقت آن نرسیده که با واژهپردازها خداحافظی کنیم؟ (قسمت چهارم)
- راهنمای نصب لاتک و زیپرشین
- شروع کار با لاتک و زیپرشین
در نوشته «شروع کار با لاتک و زیپرشین»، با چگونگی اجرا کردن یک فایل لاتک و زیپرشین و گرفتن خروجی پیدیاف، آشنا شدیم. برای این کار، از ویرایشگر ابتدایی و بسیار ساده Notepad ویندوز استفاده کردیم که به دلیل نداشتن رابط گرافیکی مناسب، ویرایش فایلها و اجرای آنها با استفاده از آن، مشکل بود. در این نوشته، میخواهم چند ویرایشگر پرکاربرد، قوی و با رابط گرافیکی مناسب را معرفی کنم.
ویرایشگر WinEdt
به جرات میتوان گفت که یکی از قویترین ویرایشگرهای فایلهای تک و لاتک، ویرایشگر WinEdt است. با این ویرایشگر، میتوانید به راحتی متنهای خود را با تک و لاتک بنویسید؛ ویرایش کنید و با یک کلیک، اجرا کنید. این ویرایشگر که فقط روی سیستم عامل ویندوز، نصب میشود، در نسخههای جدیدش، از یونیکد نیز پشتیبانی میکند؛ بنابراین با این ویرایشگر، میتوان فارسی هم نوشت؛ اما متاسفانه متنهای فارسی را راست به چپ نمیکند؛ لذا نوشتن متنهای فارسی با آن، مشکل است.
علاوه بر این، WinEdt، رایگان نیست؛ اما میتوانید به مدت ۳۱ روز آن را به صورت رایگان، امتحان کنید و در صورت راضی بودن از عملکرد آن، لایسنس آن را خریداری کنید. قیمت لایسنس آن نیز برای اهداف مختلف و افراد مختلف، تفاوت دارد. به عنوان مثال، در زمان نوشتن این پست، قیمت آن برای دانشجویان و جهت انجام کارهای شخصی، ۴۰ دلار آمریکا است. این ویرایشگر را میتوانید از سایت رسمیاش، دانلود کنید. محیط این ویرایشگر را در زیر میبینید (برای دیدن تصویر در اندازه بزرگتر، روی آن کلیک کنید):
این ویرایشگر، به طور تقریبی، ۵۰۰ دکمه برای راحتی کاربران آماتور که نیاز به یک رابط گرافیکی دارند، آماده کرده است. با این حال، برای تایپیستهای حرفهای نیز که از کار کردن با موس، گریزان هستند، میانبرهای زیادی دارد که به راحتی قابل سفارشیسازی هستند.
ویرایشگر TeXworks
TeXworks، ویرایشگری است که تحت مجوز GGPL منتشر میشود؛ بنابراین میتوانید به صورت رایگان از آن استفاده کنید. خبر خوب اینکه اگر توزیع تکلایو را به طور کامل، نصب کنید، این ویرایشگر نیز به طور خودکار، روی کامپیوتر، نصب میشود. این ویرایشگر را میتوانید از صفحه رسمیاش نیز دانلود کنید. خوشبختانه این ویرایشگر، از زبان فارسی نیز پشتیبانی میکند. علاوه بر این، برخلاف ویرایشگر WinEdt، ویرایشگر TeXworks روی سیستم عامل لینوکس و مک نیز نصب میشود و همچنین، متنهای فارسی را به صورت راست به چپ نمایش میدهد.
کار با این ویرایشگر، بسیار ساده است: کافی است فایل تک یا لاتک خود را در آن تایپ کرده یا با این فایل ساده شروع کنید. سپس برای اجرای آن، در منوی بازشوی آن، بسته به نیاز خود، یکی از گزینههای pdfTeX، pdfLaTeX و غیره را انتخاب کنید و سپس روی دایره سبزرنگ، کلیک کنید. چنانچه فایل، دارای «خطا» نباشد، خروجی آن به صورت پیدیاف در سمت راست ویرایشگر، ظاهر میشود:
مزیت مهمی که TeXworks نسبت به WinEdt دارد، این است که موقع نصب آن، یک نرمافزار پیدیافخوان نیز به طور خودکار، همراه آن نصب میشود. بنابراین برای دیدن خروجی فایلهای لاتک و زیپرشین خود، نیازی به نصب برنامههای پیدیافخوان اضافی ندارید. به بیانی دقیقتر، برای دیدن خروجی پیدیاف فایلهای لاتک و زیپرشین، تنها کافی است که روی دکمه سبزرنگ کلیک کنید؛ خروجی فایل به طور خودکار، در سمت چپ ویرایشگر، ظاهر میشود.
نکته مهمی که باید به آن توجه کنید، این است که برای اجرای فایلهای فارسی، باید از لیست بازشو، حتماً گزینه XeLaTeX را انتخاب کنید؛ چون زیپرشین، تنها با XeLaTeX اجرا میشود.
ویرایشگر TeXmaker
TeXmaker، یک ویرایشگر سبک و قوی است که تحت مجوز GPL منتشر میشود؛ این ویرایشگر، امکاناتی مانند پشتیبانی از یونیکد، چک کردن املا، کامل کردن خودکار کد، تاشو کردن کد، داشتن نمای ساختاری بروز شونده، اجرای ساده فایلها، داشتن پیدیافخوان، داشتن نمادهای ریاضی، داشتن راهنمای لاتک، تعیین محل خطا و هشدار و غیره دارد. بسته به نوع سیستم عامل خود، ویرایشگر تکمیکر را میتوانید به صورت رایگان از سایت رسمیاش دانلود کنید؛ اما دست نگه دارید!
ویرایشگر تکمیکر، به دلیل پشتیبانی از یونیکد، از زبان فارسی نیز پشتیبانی میکند؛ علاوه بر این، دوست خوبم، آقای سید رضی علویزاده، کدهای منبع تکمیکر را تغییر داده و ویرایشگری به نام BiDiTeXmaker ساختهاند که حروفچینی متنهای فارسی را بسیار سادهتر میکند. در حال حاضر، بیشتر کاربران فارسیزبان، از جمله خود من، از این ویرایشگر برای حروفچینی متنهای فارسی خود استفاده میکنند. نکتهای که باید به آن توجه کنید، این است که با وجود اینکه ویرایشگر BiDiTeXmaker برای حروفچینی متنهای فارسی، بهینه شده است، کماکان میتوان از آن برای حروفچینی متنهایی به زبانهای دیگر، از جمله زبان انگلیسی نیز استفاده کرد. بسته به سیستم عامل خود، میتوانید نسخههای مختلف این ویرایشگر را به صورت رایگان از سایت پارسیلاتک دانلود کنید.
همانطور که در شکل بالا میبینید، این ویرایشگر، رابط گرافیکی بسیار قویتری نسبت به TeXworks دارد. به عنوان مثال، این ویرایشگر، حدود ۳۷۰ نماد ریاضی دارد که کار حروفچینی را برای تایپیستهای آماتور، آسانتر میکند.
اجرای فایلهای لاتک و زیپرشین با این ویرایشگر نیز بسیار آسان است: کافی است ابتدا فایل لاتک یا زیپرشین خود را در آن بنویسید یا با این فایل ساده شروع کنید. سپس مانند شکل زیر، روی فلش سمت چپ کلیک کنید. حال چنانچه، فایل، بدون خطای دستوری باشد، برای دیدن خروجی پیدیاف آن باید روی فلش سمت راست، کلیک کنید:
دقت داشته باشید که برای دیدن خروجی پیدیاف، لیست بازشوی سمت راست باید روی گزینه View PDF باشد.
در ویرایشگر BiDiTeXmaker، گزینه Quick Build، به صورت پیشفرض، معادل همان گزینه XeLaTeX در TeXworks است. همچنین باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر فایلهای لاتک (انگلیسی) با گزینه Quick Build اجرا نشدند، باید آنها را با گزینههای LaTeX یا PDFLaTeX اجرا کنید؛ یعنی قبل از کلیک کردن روی فلش سمت چپ، لیست بازشو را باید روی این گزینهها قرار دهید.
دقت داشته باشید که در این نوشته، منظور از خطا، خطای دستوری است. همانطور که قبلاً هم گفته شد، تِک یک زبان برنامهنویسی است؛ بنابراین باید موقع استفاده از آن، قواعد آن را رعایت کنید تا برنامه، بدون خطا، اجرا شود. به عنوان مثال، وقتی از دستور
\begin{center}
برای وسطچین کردن متن استفاده میکنید، باید یک جایی این محیط center را با دستور
\end{center}
ببندید تا برنامه دچار خطا نشود. به عبارت دیگر، هر beginای، یک end دارد. اگر فایل مورد نظر، خطایی داشته باشد، در پنجره Messages / Log File که با تیک زدن در منوی View در تکمیکر فعال میشود، با رنگ قرمز، همراه با شماره خطی که باعث خطا شده است، مشخص میشود. به عنوان مثال، شکل زیر نشان میدهد فایل مورد نظر در خط ۴، خطا دارد که آن هم به خاطر استفاده اضافی از آکولاد در این خط است است. همانطور که میبینید دلیل خطا هم به صورت
! Too many }'s.
مشخص شده است. چنانچه فایلی دارای خطا نباشد، پیغام
Process exited normally
ظاهر میشود.
ویرایشگرهایی که در بالا معرفی شدند، ویرایشگرهایی هستند که بیشتر کاربران از آنها استفاده میکنند. با این حال، خوشبختانه ویرایشگرهای دیگری نیز وجود دارند که به وسیله آنها هم میتوانید متنهای خود را با لاتک و زیپرشین حروفچینی کنید. در این مقاله از ویکیپدیا میتوانید این ویرایشگرها و مقایسهای بین امکانات و ویژگیهای آنها را ببینید.
در نوشتههای بعدی «پانویس»، بیشتر با ویرایشگر تکمیکر آشنا میشویم. اگر میخواهید از انتشار این نوشتهها آگاه شوید، مشترک خوراک «پانویس» و یا مشترک ایمیلی «پانویس» شوید.
لینک ثابت: https://panevis.ir/?p=721

سلام
تشکر از پست خوب تون و رواج دادن ابزاری های آزاد و حرفهای میان فارسی زبانها.
قصد داشتم ویرایشگر texmaker دوجهته رو دانلود کنم ولی لینک کار نمیکنه. ممنون میشم فرصت کردین بررسی کنید.
سلام ضمن تشکر از سایتتون .سوالی داشتم
سلام من میخام متنی را پشت یک جمله که اول پاراگراف هست اضافه کنم ولی ران که میکنم دو تا اینتر مید پایین پاراگرافم ممنون میشم کمکم کنید
البته بعد از اضافه کردن 4 پنج کلمه و بیشتر این اتفاق میفته. دوتا اینتر میزنم دور میشه یکی میزنم پاراگراف تشکیل نمیشه اصلا
to satisfy conditions Eq.(\ref{eq:Eud1}) The power $\eta_u$ and $\eta_d$ are to be
determined from a fit to the nucleon form factor data.
we take four different parton distributions in our calculation, i.e. the CJ15 parton
distribution functions in the NLO approximation~\cite{Accardi:2016qay}, the JR09 parton
قبل ازwe take یه جمله بنویسم دو تا اینتر میره پایین کل پاراگراف
مرسی
فکر کنم منظورتون اینه که توی خروجی همچین اتفاقی میافته. جملهای که اینجا گذاشتین، کمکی به حل مشکل نمیکنه. در واقع هر جمله دیگهای با این حجم هم همین مشکل رو ایجاد میکنه.
هر نوشتهای باید بعد از ویرایش نهایی، صفحهآرایی بشه تا یه چیز قشنگ ازش دربیاد. مشکل شما هم راهحلهای مختلفی داره که بسته به حاشیه و اندازه فونت و بقیه عناصر توی صفحه باید یک یا چندتاشون رو به کار برد. برای صفحهآرایی حرفهای با لاتک میتونین از سایت زیلینیک کمک بگیرین.
سلام من می خوام علامت تیک را در خروجی بیارم نمی دانم دستورش چیه ممنون می شم کمکم کنید
بسته dingbat رو قبل از بسته زیپرشین فراخوانی کنین و بعد هر جایی از متن که خواستین علامت تیک بذارین، از دستور \checkmark استفاده کنین.
سلام. من یک فایل آماده تایپ زی پرشین دارم برای پایاننامه. هیچ خطایی هم نداره این فایل. ولی هر زمان که تغییراتی در متن انجام میدم، این تغیییرات تو فایل پی دی اف نشون داده نمیشه و همون متن اولیه را میاره. میشه لطفا راهنمایی کنید!
چندین دلیل میتونه داشته باشه. ممکنه مشکل از توزیع تک خودتون یا قالب باشه. بدون دیدن قالب نمیتونم کمکی بکنم.
میتونین مشکل رو توی سایت پرسش و پاسخ پارسیلاتک مطرح کنین یا کل فایل پایاننامه رو در قالب یه فایل zip (نه rar) از طریق ایمیل داخل صفحه تماس برام بفرستین تا بررسی کنم.
سلام
example4 رو که با texworker اجرا میکنم. این خطا رو میده
sample4.tex
1
Undefined control sequence.
l.1 \documentclass
{article}
لطفاً سوالتون رو توی این سایت مطرح کنین.
باسلام و آرزوی موفقیت و سلامتی
سلام و وقت بخیر
من نمونه فایل یه ژورنال رو تو winedt اجرا می کنم خطای زیر رو میده.
file crimson.sty not found
لطفا راهنماییم کنید.
ممنون
گفته بسته فلان پیدا نشد. این بسته رو باید نصب کنین تا خطا رفع بشه. برای راهنمایی بیشتر سایت پارسیلاتک رو ببینین.
سلام من تو لاتکس تایپ کردم ران می کنم میاره هیچ مشکلی نداره ولی ذخیره که می کنم هژپی دی اف برام نمیاره تو تکس میکرم میزنم میگه فایل ذخیره نشده و پی دی اف نمایش نمی دم ممنون میشم راهنمایی کنید.
لطفاً مشکل رو توی سایت پارسیلاتک مطرح کنین تا بهتر بتونیم راهنمایی کنیم.
سلام ببخشید من قسمت user رو در بخش quickbuild در تنظیمات بیدی تک میکر پاک کردم میشه بگید چی باید بنویسمش؟
اصلا خروجی pdf بهم نمیده
مال من الان اینه:
xelatex –shell-escape -interaction=nonstopmode -synctex=-1 %.tex
با سلام و احترام
توزیع texlive رو نصب کردم ولی کد sample4 رو که در texworks اجرا میکنم، خطا میدهد. لاتین مشکلی ندارد ولی فارسی خروجی نمی دهد. فکر کنم از بسته xepersian باشد. لطفا راهنمایی فرمایید.
متن خطا:
! Fatal fontspec error: “cannot-use-pdftex”
!
! The fontspec package requires either XeTeX or LuaTeX.
!
! You must change your typesetting engine to, e.g., “xelatex” or
! “lualatex”instead of plain “latex” or “pdflatex”.
!
! See the fontspec documentation for further information.
!
! For immediate help type H .
!………………………………………..
l.28 \msg_fatal:nn {fontspec} {cannot-use-pdftex}
مشکل با انتخاب فونت به صورت حل شد.
\documentclass{article}
\usepackage{xepersian}
\settextfont{B Nazanin}
\begin{document}
این یک متن نمونه است.
\section{مقداری متن}
این یک متن نمونه است.
\subsection{مقداری متن دیگر}
این یک متن نمونه است.
\end{document}
ممنون
سلام، من یه مشکلی در لاتک داشتم در بخش \newtheorem . مثلا شماره گذاری قضیه ها به این صورت می شود : ۳،۱. میخواستم ببینم چطور میشه اون (،)وسط رو همون نقطه کرد؟ یه سوال دیگه هم ، چطور میشه ترتیب اعداد رو عوض کرد ؟ یعنی چاپ شود۱.۳.
سوالتون رو در سایت پرسش و پاسخ پارسیلاتک بپرسین تا من و دوستان دیگه جواب بدیم:
http://qa.parsilatex.com
با عرض سلام و خسته نباشد
سوالم اینه که چرا بعضی از مواقع در تک میکر وقتی فارسی مینویسیم با زدن یک اسپیس زبان به طور خودکار عوض میشود یا برعکس از انگلیسی به فارسی تغییر میکند؟ با تشکر
سلام .من وقتی متن را مینویسم برعکس نشان میدهد.مثلا مینویسم دکتررضایی برام میاره رضایی دکتر
دلایل مختلفی میتونه داشته باشه. لطفاً مشکل رو با یک کد کمینه در سایت زیر مطرح کنین:
http://qa.parsilatex.com
سلام من وقتی به نوشتم پانوشت رو اضافه میکنم یه ارور میده مینویسهyou the …..can not use \relax after
در حالت عادی نباید اینجوری باشه. حتماً یه جایی رو اشتباه میکنید. مشکل رو در این سایت بپرسید:
http://qa.parsilatex.com
سلام من یک فایل ساده را با استفاده از دستور usepackage [localise] {xepersia}اجرا کردم چنین خطایی داده LaTeX Error: File `xepersia.sty’ not found.
چه کاری انجام بدم اگر ممکن است به صورت گام به گام بنویسید
به جای xepersia بنویسید xepersian.
باسلام تشکر بابت سایت خوب شما.بزرگواری کنید راهنمایی بفرمایید که حروف لاتین با سرکش های مد و زاویه با چه دستوری نوشته می شن؟
اینجوری: