به خاطر علاقهام به بحث دزدی علمی یا همان Plagiarism مشترک فید چند سایت مرتبط با دزدی علمی هستم. امروز که داشتم فیدها را میخواندم، عنوان یکی از آنها توجهم را جلب کرد:
A plagiarism loop: Authors copied from papers that had copied from others
وقتی لینک را باز کردم، متاسفانه دیدم بحث در مورد چند نویسنده ایرانی ساکن ایران است. یکی از آنها استادتمام رشته مهندسی مکانیک دانشگاه تهران است که کل تحصیلاتش را در خارج از کشور گذرانده و تا همین ماه پیش، مدیرکل دفتر آموزش عالی غیرآزاد وزارت علوم بوده است.
ماجرا از این قرار است که آنها مقالهای را برای چاپ به یکی از مجلات زیرمجموعه اشپرینگر میفرستند. ویراستاران مجله، مقاله را به دلیل استفاده قابل توجه از متن و شکلهای یک مقاله قبلی مشترک از همین نویسندهها پس میفرستد. جالب اینجاست که این مقاله، خودش به خاطر دزدی علمی از دو مقاله چاپشده در سالهای ۲۰۱۱ و ۲۰۱۳ پس فرستاده شده بود! یعنی از مقالهای کپی کرده بودند که خودش کپی دو مقاله دیگر بوده است.
نکته عجیب ماجرا اینجاست که وقتی به سایت شخصی این استاد در دانشگاه تهران مراجعه میکنیم، میبینیم اسم این مقاله با مشخصات دقیق همچنان در قسمت مقالات چاپشده ایشان وجود دارد؛ با این تفاوت که اسم نویسنده دوم تغییر داده شده است.
همه ما به خوبی میدانیم هنگام سابمیت یک مقاله به یک مجله، به طور شفاف تایید میکنیم که مقاله، اورجینال است و قبلاً در جای دیگری چاپ نشده است.
امیدوارم روزی برسد که برای دزدی علمی هر فرد در هر جایگاهی، مجازاتهای سنگینی در نظر گرفته شود؛ چرا که با این کارها کل اعتبار جامعه علمی کشور زیر سؤال میرود.
اگر میخواهید از انتشار نوشتههای بعدی پانویس باخبر شوید، میتوانید به طور رایگان، مشترک خوراک پانویس و یا کانال تلگرام پانویس شوید و یا برای اشتراک ایمیلی، ایمیل خود را در کادر زیر وارد و ثبت کنید:
دقت داشته باشید که برای فعالسازی اشتراک ایمیلی، باید ایمیلی که از طرف وبلاگ برایتان فرستاده میشود را تأیید کنید.
لینک ثابت: https://panevis.ir/?p=1780

البته منم اخیرا یک مورد خیلی زیبا از نظر سرقت علمی در مقاله های فارسی کنفرانسی دیدم. سه مقاله که دوتاشون از یه مقاله کپی پیست کردند. جالب اینجاست افرادی که کپی پیست کردن حتی زحمت ویراستاری متن رو هم ندادن و مقاله اصلی را باز کردن و یه ctrl+A ناز زدند و کل متن رو یهو چاپ کردن به عنوان مقاله کنفرانسی!! حتی جالب ترش اینه که مقاله اصلی تو کنفرانس ضعیفتری چاپ شده تا مقالات کپی پیستی!!!!!
لینک هر سه مقاله:
اصلی: https://goo.gl/uIffzI
کپی اول: https://goo.gl/zuttTC
کپی دوم: https://goo.gl/VKPfVB
مورد عجیبی بود.
سلام
احتراما خواستم به اطلاع شما برسونم که به نظر بنده تو سایت انگلیسی که خبر درج و شرح داده شده، دانشجوی دکترای که لینک پروفایل لینکدین شون گذاشته شده، دانشجوی مدنظر تو این خبر نیستند. به نظر میرسه که خود این سایت رفتار حرفه ی رو تو رفرنس دهی رعایت نکرده! و خطا کار فرض کردن فردی که از موضوع بی خبر است کار جالبی نیست.
ما اصلاً کاری به اون دانشجوی دکتری نداریم و اگر هم دقت کنید، توی این پست به ایشون اشارهای نشده.
بحث اینه:
۱. مقاله آ به خاطر استفاده زیاد از یک مقاله ب قبلی خود نویسندهها (که بهش دزدی از خود میگن)، پس فرستاده شده. مقاله ب هم خودش به خاطر دزدی علمی از ۲ مقاله دیگه پس فرستاده شده.
۲. این مقاله آ همچنان به اسم این استاد و یک اسم جدید! در سایت رسمی استاد وجود داره و چه بسا ایشون از مزایای این مقاله که پس فرستاده شده، استفاده کردن.
شما بفرمایید این استاد خطاکار نیست؟ به نظر شما از موضوع بیخبر هستن؟
دوست داشتم نظرتون رو راجع به سایت arxiv.org بدونم.
آیا اینکه مقاله تون رو خودتون در این سایت قرار بدید، و بعد برای چاپ به یک ژورنال ارسال کنید، نقض اون تعهدی هست که گفتید (که مقاله قبلا در جایی چاپ نشده)؟
آیا این اشتراک رایگان فعالیت های علمی رو مفید به حال جوامع علمی می دونید یا نه؟
شخصا مقالاتتون رو برای دسترسی رایگان بقیه در این سایت قرار می دید (فرض که رشته شما تحت پوش فعالیت های سایت باشه)؟
– قرار دادن مقاله توی آرکایو به معنی چاپ رسمی اون نیست. شما فقط نسخه قبل از چاپ یا همون preprint رو توی سایت میذارید. حداقل در رشته ریاضی قرار دادن مقاله توی آرکایو مانع چاپ رسمی مقاله توی مجلات نمیشه.
– وقتی بحث علم باشه و رایگان هم باشه، چرا مفید ندونم؟
– بستگی به وضعیت و حالم در لحظه آماده شده مقاله داره.